A Kossuth Lajos tér és a Várkert beruházásáról is beszéltek a FÁK ülésén

A Kossuth Lajos tér és a Várkert beruházásáról is beszéltek a FÁK ülésén

Többek között a Kossuth Lajos tér, a Várkert Bazár és a Budavári Királyi Kertek rekonstrukciójának tervezetét és a munkafolyamat jelenlegi fázisát ismertették a Budapest Főváros Államigazgatási Kollégiumának ülésén, amelyet dr. Pesti Imre kormánymegbízott hívott össze.
A kiemelt budapesti buruházások látványterveit megtekinthetik ->->-> IDE kattintva!


Zumbok Ferenc a Várkert Bazár revitalizációjával kapcsolatban arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy e beruházásban az alapvető szempont az állagmegőrzésre való törekvés, hiszen 1996-ban a világ 100 legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolták a területet. A Várkert Bazár és a hozzá kapcsolódó három bérház felújítása teljes mértékben uniós forrásokból valósul meg. A beruházás ősszel indul, befejezése pedig 2014 márciusára várható.


Dr. Zumbok Ferenc, kormánybiztos -  A Várbazár, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukciója

16 év kényszerszünet után a lágymányosi Tüskecsarnok építése is befejeződik – számolt be arról Vígh László. A sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztos elmondta, a különleges formájú létesítmény 2014-től az egyetemi sportélet budapesti fellegvára lesz, ám a hallgatók mellett profi versenyzők és szabadidős sportolók is élvezhetik majd szolgáltatásait. Napokon belül indul a közbeszerzési eljárás, 2013 tavaszán kezdődhet, és a tervek szerint 2014 első hónapjaiban fejeződik be az építkezés.


Pápai Balázs számolt be a  Budapest V. kerületben megújuló Kossuth Lajos tér terveiről

A tervek szerint 2016-ra felépül az új nemzet labdarúgó-stadion a jelenlegi Puskás Ferenc Stadion melletti területen. A 65 ezer férőhelyes multifunkcionális létesítmény a legrangosabb labdarúgó-mérkőzések mellett más sport- és kulturális eseményeknek, például nemzetközi nagykoncerteknek is otthont adhat. 2020-ig az új nemzeti stadion környéke is teljes egészében megújul. Itt jön majd létre Budapest új sport- és szabadidőparkja, melynek tervezése heteken belül elindul.

A Kossuth tér és környékének átalakítása végeredményeként 2014-re többek között új mélygarázs, térszint alatti látogatóközpont és parlamenti múzeum jön majd létre. A rekonstrukció a Steindl Imre Program keretében valósul majd meg Wachsler Tamás irányításával.


Tóth Csaba / dr. Fürjes Balázs, kormánybiztos hatáskörébe tartozó, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások bemutatása a fővárosban

A Fürjes Balázs kormánybiztoshoz tartozó beruházásokról Tóth Csaba, beruházási főtanácsadó tájékoztatta a résztvevőket. Az új Fradi-stadion jogerős építési engedélyei már megvannak, a tervek szerint 2013 első negyedévében kezdődhet a nemzetközi labdarúgó mérkőzéseknek, kulturális és szabadidős programoknak otthont adó 20 ezer férőhelyes stadion építése. 2014 őszén a remények szerint itt kezdheti a szezont a csapat.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemből kiváló  Közigazgatás-tudományi Kar általános jogutódjaként létrejött Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára az egykori Ludovika Akadémia épületét újítják fel a VIII. kerületben, valamint új oktatási és sportközpontot építenek két ütemben.


Vígh László, kormánybiztos - Budapesti Istvánmező rehabilitációs programja, kiemelten a Budapesti Olimpiai Központ integrált rekonstrukciója és a budapesti Tüske csarnok

A Ludovika épületét Pollack Mihály eredeti tervei alapján történelmi hűséggel állítják helyre, 200 ezer négyzetméter új oktatási, rekreációs és hallgatói létesítmény épül. A fejlesztés nyomán megáll a városrész amortizálódása, négy év alatt megújul 26 hektár közpark, nő a zöldfelület, növekednek a lakosság szabadidős és kulturális lehetőségei, s erősödik a közbiztonság.

A nagy magyar szellemi teljesítmények bemutató  helye, valamint tudományos és oktató központ lesz a Rubik-kocka formájú múzeum és tudományos központ, amely a tervek szerint 2017-re készül el a Rákóczi híd budai hídfőjénél. Orbán Viktor miniszterelnök az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot aláírta Rubik Ernővel, a Rubik-kocka feltalálójával, aki részt vesz az új intézmény létrehozásában.


MCOnet