Az egészségügy húzóágazat lehet

Az egészségügy húzóágazat lehet
Dr. Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa pártja programjáról beszélt az ATV Reggeli Jam műsorában.
Dr. Pesti Imre szerint a Fidesz egészségügyi programjában egy mérföldkő fogalmazódik meg, hiszen eszerint az egészségügy a magyar gazdaság húzóágazata, mozgatórugója lehet. Egy ország versenyképességét az egészségbe, egészségiparba, egészséggazdaságba történő befektetések jellemzik. Véleménye szerint ebbe nemcsak magánvállalkozások, hanem az állam is befektethet, s üzemeltetheti azt a magánvállalkozásokkal közösen is.

Dr. Pesti Imre az ATV Reggeli Jam című műsorában 2010. március 23. (1. rész)

Mivel sok vita volt az elmúlt időszakban, hogy szabad-e az egészségügybe bevonni a magántőkét, Dr. Pesti Imre tisztázza: az alapellátás döntő része (több mint 90 százaléka) funkcionálisan privatizált, ez a háziorvosi rendszer. A járóbeteg ellátásban körülbelül 20-22 százalékban vannak jelen magánvállalkozások - itt elsősorban diagnosztikai centrumokról beszélhetünk. A fekvőbeteg ellátásban és a finanszírozásban véleménye szerint nem kell meghatározó szerepet adni a magántőkének, valamint nem gondolja, hogy a kórházakat privatizálni kellene, a kórházakat magánvállalkozásoknak kellene működésbe adni, de nem gondolkodnak abban sem, hogy többiztosítós modell keretében (bár a Fidesz egységes egészségbiztosításban gondolkodik) esetleg megjelenjen a magántőke. A kiegészítő biztosítások terén nyilvánvalóan ezt végig lehet gondolni.
A Fidesz szakpolitikusa szerint a legfontosabb teendők közé tartozik a rezidenskérdés megoldása, hiszen ők ma menekülnek az országból, ezért nyilvánvaló, hogy rendezni kell a helyzetüket. Véleménye szerint meg kell szüntetni a rezidensek röghöz kötő rendelkezését, s már ezzel könnyen lehet enyhíteni az orvoshiányon úgy, hogy az intézkedés nem jár további anyagi ráfordítással sem.

Dr. Pesti Imre az ATV Reggeli Jam című műsorában 2010. március 23. (2. rész)

Dr. Pesti Imre fontosnak nevezte a minimum feltételek kérdését. Mint mondta: olyan minimum feltételek születtek az egészségügyben, hogy a kórházaknak mit kell biztosítani ahhoz, hogy működőképesek maradjanak, amelyeknek nem tudnak megelelni. Ha ezt a rendelkezést így, ebben a formában megtartják, akkor a következő év második felében előreláthatólag a szakmai szervezetek szerint 30-40, akár 50 kórházat is be kell majd zárni. Véleménye szerint a jelenlegi feltételekből többet is el lehetne engedni, melyekkel még működőképesek maradnának a kórházak. Dr. Pesti Imre szerint az sokkal nagyobb problémát jelentene, ha be kellene zárni ezeket a kórházakat, mert akkor összeomlana az egészségügyi rendszer.

Dr. Pesti Imre szerint megengedhetetlen, hogy a vidéki patikák  csődbe menjenek (illusztráció)

Dr. Pesti Imre szerint megengedhetetlen, hogy a vidéki patikák csődbe menjenek (illusztráció)


A patikaliberalizációról szólva elmondta, hogy a kormányzat azzal a szándékkal liberalizálta a piacot, hogy így olyan helyen is fognak nyílni patikák, ahol jelenleg nem található. Kiderült, hogy nagy városi központokban a meglévő patikáktól néhány száz méterre épültek új patikák, aminek az lett az eredménye, hogy a rendelkezésre álló forrás nem változott, a patikák száma 20-25 százalékkal megemelkedett. Ennek köszönhetően 450-550 vidéki kispatika van csődközelben, akik - amennyiben nem változik a finanszírozás - néhány hónap múlva lehúzhatják a redőnyt, a nagykereskedők nem tudják tovább finanszírozni a működésüket, hitelből működnek, s a hiteleket nem tudják visszafizetni, tehát akut csődhelyzet van. Nem véletlenül adott hangot aggodalmának a gyógyszerészkamara, hogy ez a helyzet tovább nem tartható fenn.

Dr. Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa

Dr. Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa

 


Dr. Pesti Imre elmondta, hogy azzal, hogy a gyógyszerek egy része kikerült a patikákból, nagymértékben romlott a gyógyszerbiztonság, s közvetlen halálozásokért felelős. Magyarország általános egészségi állapotában fontos, hogy egy rendkívül biztos gyógyszerellátás legyen.

Mint mondta, valóban kényelmes, ha a városban az embernek csak egy sarki boltba kell elmennie gyógyszerért, ám fontos az is, hogy ha vidéken valakinek a háziorvos felír egy gyógyszert, akkor ne kelljen kétszer 20-30 km-t utazni, mert ez egy megengedhetetlen hátrány a vidéki emberekkel szemben.

Dr. Pesti Imre hírportál

-ba-