Az orvosok visszautasítják Mesterházy szavait

Az orvosok visszautasítják Mesterházy szavait
Dr. Pesti Imre interpellációjában arra kereste a választ, hogy vajon az egészségügyi miniszter és a szocialista politikusok egyetértenek-e Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelölt orvosokat sértő kifejezésével.
Az interpelláció alapját Mesterházy Attila alábbi kijelentése adta: "Nem olyan helyre akarom vinni az apámat orvoshoz ahol attól kell félnem, hogy ha egy jobboldali orvoshoz kerül, akkor nem kapja meg ugyanazt az ellátást."

Dr. Pesti Imre interpellációját itt tekintheti meg:

Dr. Pesti Imre szerint a szocialista politikus ezzel azt akarta m ondani, hogy az orvosok, esküjüket megszegve, pártpreferenciák szerint kezelik a betegeket. A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa egy rövid részletet is idézett az orvosi eskü szövegéből: "A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem. Egyenlő figyelemmel és gondossággal gyógyítok minden embert. Tudásomat és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, de ismereteim és képességeim korlátait is tudomásul veszem. Az orvosi működésemmel kapcsolatos etikai követelményeket tiszteletben tartom."

A fideszes politikus emlékeztette az MSZP-s jelöltet, hogy az orvostársadalmat nem a pártjában tapasztalható erkölcsi állapotok alapján kell szemlélni, hiszen ez "ez nem az a társaság".

Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa

Dr. Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa

Dr. Pesti Imre emlékeztet: az orvosok pártállástól függetlenül utasították vissza a kijelentést, ugyanígy tett a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Nemzeti Orvosi Szolidaritási Alapítvány, de még Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium államtitkár sem értett egyet az elmondottakkal.

Interpellációjában az alábbi kédésekre várt választ az egészségügyi minisztertől a Fidesz szakpolitikusa:

- Egyetért a miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attila kijelentésével, amely szerint az orvosok politikai hovatartozásuk alapján kezelik betegeiket?

- Tud olyan esetről, amikor az orvosok politikai hovatartozás miatt nem a szakma szabályai szerint kezeltek beteget?

- Nem gondolja, hogy Mesterházy Attilának bocsánatot kellene kérnie az orvostársadalomtól?

Székely Tamás miniszter távolléte miatt Vojnik Mária államtitkár válaszolt, ám egyik feltett kérdésre sem felelt, így az Országgyűlés most sem tudhatta meg, hogy a szocialisták és az egészségügyi miniszter egyetértenek-e Mesterházy Attila kijelentésével.

Dr. Pesti Imre nem fogadta el az államtitkár válaszát, a parlament többsége azonban igen.

(Forrás: fidesz.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-