Dr. Pesti Imre: A rendszeres ellenőrzés és a bírságok meghozták az eredményt

Dr. Pesti Imre: A rendszeres ellenőrzés és a bírságok meghozták az eredményt

Dr. Pesti Imre kormánymegbízott 2012. április 26-án sajtótájékoztatót tartott Budapest Főváros Kormányhivatalában, melyen Dr. Bobál  Pál felügyelőség-vezetővel ismertették az áruházláncok átfogó fogyasztóvédelmi ellenőrzésének elmúlt negyedéves eredményeit.

Az Felügyelőség az év eleji ellenőrzések pozitív hatásáról számolhatott be. A Budapest Főváros Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Felügyelősége több tízmilliós bírságot  szabott ki az áruházláncok átfogó ellenőrzése során az elmúlt időszakban.


Dr. Pesti Imre kormánymegbízott 2012. április 26-án sajtótájékoztatót tartott Budapest Főváros Kormányhivatalában


"Budapest Főváros Kormányhivatala részt vesz a kampányszerű ellenőrzésekben, amelyeket korábban Karácsony, illetve Húsvét előtt végeztek. Ugyanakkor eldöntöttük, hogy folyamatosan és rendszeresen végezzük el ezeket a vizsgálatokat." - mondta Dr. Pesti Imre.


Dr. Pesti Imre

Dr. Pesti Imre kormánymegbízott sajtótájékoztatót tartott Budapest Főváros Kormányhivatalában


Ezért 2012. januárja óta a Fogyasztóvédelem vezetésével folyamatosan ellenőrzik a nagy áruházláncokat. Ezeknek a vizsgálatoknak a legfőbb célja az volt, hogy Európai Uniós áruházláncok ugyanolyan színvonalon szolgáljanak ki bennünket, uniós állampolgárokat, ahogyan más országokban teszik.


Dr. Bobál Pál felügyelőség-vezető az ellenőrzések során tapasztalt legjellegzetesebb hibákat ismertette


2011. Karácsonya előtt mintegy 63 üzletláncban végeztek vizsgálatot és közel felében találtak valamilyen hiányosságot, ennek eredményeképp 16 millió forintos összbírságot vetettek ki. 2012-ben ezidáig 63 áruházban végeztek ellenőrzést és 39 esetben találtak kifogást, tehát több mint a felénél. Ennek következményeképp mintegy 67 milliót meghaladó bírságot vetettek ki.


Budapest Főváros Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Felügyelősége

A Budapest Főváros Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Felügyelősége az év eleji ellenőrzések pozitív hatásáról számolhatott be


Úgy tűnik, hogy a rendszeres ellenőrzés, és a bírságok meghozták az eredményt - folytatta a Kormánymegbízott. A húsvéti vizsgálatok során kevesebb jogsértést tapasztaltak a karácsonyi szezonhoz képest. Ugyanakkor az észlelt jogsértések többsége a húsvéti szezonális termékek esetében is a vásárlók megkárosítását eredményezték.


Dr. Pesti Imre: "Szeretnénk megerősíteni a kritikus vásárlói magatartást"


Dr. Bobál Pál felügyelőség-vezető az ellenőrzések során tapasztalt legjellegzetesebb hibákat ismertette a sajtó képviselőivel a tájékoztatón.  Az árakkal kapcsolatos manipulációk, hanyagságok szinte mindegyik áruházban előfordultak, és az akciókkal való visszaélések is gyakoriak voltak.  "Új eleme a fogyasztóvédelmi szankciórendszernek, hogy hatékonyan tud fellépni a Hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen, amelyeket szép számmal lehet találni a nagyáruházakban" -  jegyezte meg Dr. Bobál Pál.


Dr. Bobál  Pál

Dr. Bobál Pál felügyelőség-vezető az ellenőrzések során tapasztalt legjellegzetesebb hibákat ismertette


A jövőben szeretnénk megerősíteni a kritikus vásárlói magatartást, ennek érdekében a Kormányhivatal keresi annak a módját, hogy folyamatosan tájékoztassa a vásárlókat arról, melyek azok a trükkök, amelyekkel megkárosítják őket. Tehát a Kormányhivatal nem csak ellenőrizni szeretne, hanem tanítani is - zárta mondandóját Dr. Pesti Imre kormánymegbízott.MCOnet