Magas minőségű ellátás és erőteljes diplomáciai offenzíva - Dr. Pesti Imre látogatása a Tajpeji Orvostudományi Egyetem Kórházban

Magas minőségű ellátás és erőteljes diplomáciai offenzíva - Dr. Pesti Imre látogatása a Tajpeji Orvostudományi Egyetem Kórházban
Tajvan fővárosának első számú egészségügyi ellátó intézményében, a Tajpeji Orvostudományi Egyetem Kórházában tett hivatalos látogatást Dr. Pesti Imre kormánymegbízott.
A 22 milliós lakosságú Tajvan az ázsiai-csendes-óceáni térség egyik leginkább prosperáló, gazdaságilag rendkívül erős országa, ebből kifolyólag az egészségügyi ellátási rendszere szintén meglehetősen magas színvonalú. A kórház gazdasági irányítója és az intézmény orvosi vezetője mutatta be a kormánymegbízottnak a kardiológiai osztályt, valamint tájékoztatást adtak a tajvani egészségügy működéséről és helyzetéről.

Hogyan tudná néhány mondatban leírni és jellemezni a tajvani egészségügyi ellátó rendszert?


Tajvan egészségügyi ellátásában számomra az a legizgalmasabb, hogy rendkívül erőteljes az alapellátás, az orvosoknak közel fele ezen a területen dolgozik. 507 kórház van Tajvanon, amiből arra lehet következtetni, hogy a kis kórházak rendszere az elterjedt. A 22 millió emberre mintegy 135 ezer teljes ágy jut, amelyből 99 ezer ágy aktív, a többi krónikus. A háziorvosoknak nincs szerződésük a páciensekkel, így a betegek bármelyik háziorvoshoz fordulhatnak. Ennek azonban költsége van, vagyis vizitdíjat kell fizetni. Természetesen szakorvoshoz és kórházba is automatikusan fordulhat a páciens, ott sincs semmilyen korlátozás, teljes szabadsága van abban a betegnek, hogy melyik intézménybe, melyik orvoshoz fordul. A vizitdíj összege változó, de legelőkelőbbnek mondott tajpeji kórházban is 180 tajvani dollár, amely ha 7,50 forinttal felszorozzuk, 1000 forint körüli összeg. Egyébként a vizitdíj tradicionálisnak mondható jelenség ebben az országban. Jellemző Tajvanra, hogy az ország gazdasági fejlettsége a kórházak technikai műszerezettségben, eszközfelszereltségben és az épületek minőségében is meglátszik, gyakorlatilag világszínvonalú létesítményekről beszélhetünk. A Da Vinci robot operáló-készülékből például, amelyből Magyarországon egy sincs, s a környező, volt keleti blokkhoz tartozó országokban is csak egy-egy található, addig Tajvanon van belőle tizenkettő.

Milyenek voltak a személyes tapasztalatai az Ön által meglátogatott kórházban?

A létesítmény, amelybe ellátogattam a Tajpeji Orvostudományi Egyetem Kórháza, Tajvan első számú egészségügyi ellátó intézménye, amely nem csak az orvosképzésben, hanem a diplomáciában is kiemelkedő szerepet játszik abból kifolyólag, hogy a kórház nyitott az úgynevezett VIP ellátásra. Különösen Afrikából és az arab térségből keresik fel a létesítményt magas egzisztenciájú emberek és politikusok. A kórház kifejezetten odafigyel arra, hogy minden nemzetközi standardnak megfeleljen, ezért a vezetőség fontosnak tartja, hogy a nemzetközi kongresszusokon mindig jelentős létszámban és rendszeresen képviseljék magukat a különböző osztályok. A kardiológia osztály a CT készülékektől kezdve, az MR készülékeken át a legmodernebb intrakoronáriás echo-ig minden eszközzel rendelkezik.

Az eddig hallottak alapján úgy tűnik, Tajvannak nem okoz nagy problémát az egészségügyi rendszer finanszírozása.


Tajvan nagyon magas szintű egészségügyet tart fönt, ennek ellenére az egészségügy finanszírozása náluk is nagyon komoly problémát okoz. Az igények és a gazdasági lehetőségek még ott sincsenek teljesen összhangban. Miután az ország valutatartaléka eléri az 500 milliárd tajvani dollárt, a tartalékból finanszírozhatók a felmerülő problémák. Minden esetre ott is kérdés, hogy milyen legyen a jövő egészségügye.

Mit talált a legérdekesebbnek az intézmény működésével kapcsolatban?

Ami a legjobban tetszett, hogy ebben a kórházban, amely az ország első számú egészségügyi ellátó intézménye, egy nagyon-nagyon erőteljes nyitást hajtottak végre a külvilág felé, és nagyon erőteljes diplomáciai offenzívát folytat a kórház maga, amivel nagyban hozzájárul a tajvani politikai és gazdasági élet sikereihez.