Megfelelő körülményeket kell biztosítani az orovoknak

Megfelelő körülményeket kell biztosítani az orovoknak
Dr. Pesti Imre az interjú harmadik részében az egészségügyi dolgozók itthon tartásáról szólva elmondta, hogy a Fidesz az elkövetkezendő négy évben biztosan tudja orvosolni a meglévő problémákat.
Dr. Pesti Imre interjú 2010. március 16. 1. rész

Dr. Pesti Imre interjú 2010. március 16. 2. rész


A Fidesz szakpolitikusa elmondja, hogy furcsa helyzetben van hazánk, hiszen egyrészről orvoshiányban szenvedünk, másrészről pedig a frissen végzett orvosok nagy része menekül az országból. Eddig 70 százalékuk akart elmenni, de a kormányzat rezidenseket helyhez kötő rendelete nyomán (mely ugyan még nem lépett érvénybe) ez az arány 100 százalékra emelkedett. Dr. Pesti Imre szerint első lépésben a rendelet visszavonásával már 30 százalékkal több orvos lesz Magyarországon.


Dr. Pesti Imre interjú 2010. március 16. 3. rész

Véleménye szerint szükséges az együttműködés, de fontos a társadalmi megbecsülés, az életpálya modell és a jogrend tisztázása, valamint az, hogy az orvosok fenyegetettség nélkül dolgozhassanak, illetve megbecsült tagjai lehessenek a társadalomnak. Az ehhez szükséges körülmény megteremtése önmagában jó néhány orvost itt fog tartani.

Emellett természetesen rendezni kell a jövedelmeket is, el kell kezdeni a források visszapótlását, és meg kell kezdeni az orvosok jövedelmének a felzárkóztatását. Dr. Pesti Imre szerint mindehhez nem csak elszántság, hanem úgy tűnik forrás is lesz, így ha nem is egy éven belül, de a Fidesz négy éves ciklusa alatt jelentős előrelépés lesz ezen a téren is.

Dr. Pesti Imre hírportál

-ba-