Budapest Főváros Kormányhivatalában rendkívüli ülést tartottak az árvíz miatt

Budapest Főváros Kormányhivatalában rendkívüli ülést tartottak az árvíz miatt

Budapest Főváros Védelmi Bizottsága június 4-i esti rendkívüli ülésen a miniszterelnök által bejelentett veszélyhelyzetből kifolyólag átvette az árvízvédelmi védekezés irányítását, mely feladatot, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a Helyi Védelmi Bizottságokkal, a civil szervezetekkel, a mentőszolgálatokkal és az önkormányzatokkal együttműködve fogja végezni.

A Védelmi Bizottság tagjai döntöttek az Operatív Törzs felállításáról, amely többek között a védekezéssel kapcsolatos legfrissebb információk napi többszöri frissítésével, lakossági tájékoztatással és az önkéntesek bevonásának ütemezésével foglalkozik a kialakult helyzetben.

Pesti Imre, a Védelmi Bizottság elnöke

A fővárosban 20 helyszínen folyik nagy erőkkel a védekezés, két kiemelt terület a Margitsziget és a Római part. A mai nappal elindult a Margitszigeten a védmű kiépítése, 3000 köbméter homokot és 300 ezer darab homokzsákot vittek ki a szakemberek. Az árvízvédelem műszaki oldalát a fővárosi csatornázási művek biztosítja, míg a szakmai feladatokat a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság koordinálja, a budapesti kormányhivatal kormánymegbízottjának – aki egyben a Védelmi Bizottság elnöke – irányításával.

Pesti Imre, a Védelmi Bizottság elnöke elmondta, ugyan a helyi védelmi bizottságok gyakorlatok révén már felkészültek a kialakult helyzetre, most komoly vizsgát kell tenniük éles körülmények között.

Varga Ferenc dandártábornok a Védelmi Bizottság elnökhelyettese tájékoztatta a bizottságot és a meghívottakat, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkészült az árvízi védekezéssel járó szakmai feladatok ellátására, megerősített szolgálattal biztosítja a készenlétet. Az FKI honlapján regisztrációs felületet hozott létre az önkéntes közreműködők jelentkezéséhez, ahol a védekezési helyszínekre adott időpontokra lehet jelentkezni, annak érdekében, hogy a munkavégzés folyamatossága biztosított legyen. Hangsúlyozta, hogy az árvízi védekezés helyszínei zárt területnek minősülnek, az oda való belépés hatóságilag korlátozott!


-tk-