Budapesten egyértelmű a Fidesz-dominancia - interjú Dr. Pesti Imrével

Budapesten egyértelmű a Fidesz-dominancia - interjú Dr. Pesti Imrével
Budapestet a Fideszhez köthető politikai elemzők koloncként tartották nyilván, a 2014- es választásokra a nemzeti oldal már stabil bástyákat épített ki a fővárosban. A Közép-Dunántúli Régióban - Budapestet és Pest megyét beleértve - látványos, kétharmadot meghaladó többsége van a Fidesznek - értékelte Dr. Pesti Imre, a Fidesz közép-magyarországi regionális politikai pártigazgatója a 2014-es önkormányzati választásokat.

Az idén a harmadik választáson van túl a Fidesz, az országgyűlési és az európai parlamenti választás rendkívüli sikerrel végződtek, hiszen egy kétharmados kormányzás után ismételten sikerült a kétharmados győzelem, az európai parlamenti választásokon pedig még látványosabb eredményt ért el a Fidesz. Most pedig az önkormányzati választásokon a választók bizalmából, a közép-magyarországi régióban szintén kétharmad fölötti eredményt értünk el – kezdte elemzését a pártigazgató.

Budapest, választás, FideszA budapesti kerületek megválasztott polgármesterei 2014-ben


Ha Budapestet lebontjuk kerületekre, akkor elmondhatom, hogy a 23-ból 17 kerületben a Fidesz polgármestert, és testületi többséget is tudott adni. Látszik, hogy az erős bástyákat meg tudta tartani a Fidesz és jelentős pozícióvesztés nem történt. Azokban a kerületekben, amelyek korábban hagyományos baloldali kerületeknek számítottak, de jó önkormányzati teljesítményt nyújtottunk, ott meg tudta tartani a Fidesz a pozícióját. Gondoljunk csak a 8., 18. kerületre, vagy Csepelre és Újpestre... 

Dr. Pesti Imre, a Fidesz közép-magyarországi regionális politikai pártigazgatója


Ha megnézzük a Fővárosi Közgyűlés összetételét,  2014-ben ismét megerősítette a Fidesz a többségét. A ránk leadott szavazatok számából is jól látszik, hogy a Fidesz erősített 2010-hez képest a Fővárosban.

Pest megyére kitekintve ha megnézzük a nagyobb városokat, akkor láthatjuk, hogy Érd Megyei Jogú Város továbbra is Fidesz-bástya maradt, ugyanez érvényes Vácra, Ceglédre, vagy éppen Dunakeszire…

Így tehát mindenképpen sikeresnek értékelem a 2014-es önkormányzati választást. Talán a sikert fokozza még az, hogy amíg az országgyűlési választásokkor szűk többséggel tudtunk nyerni Budapesten, ez a többség kétharmadot meghaladóvá duzzadt most ősszel, ami azt jelenti, hogy a választók nem fordultak el a Fidesztől, választásról választásra egyre jobb eredményt tudtunk elérni - összegezte Dr. Pesti Imre.

MCOnet-KT