Dr. Pesti Imre: "Budapest nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik fő egészségügyi ellátó központja legyen!"

Dr. Pesti Imre:
Dr. Pesti Imre főpolgármester-helyettes interjújában kijelentette: "Én a főváros egészségügyének látványos fejlesztését tartom a legfontosabb feladatomnak. Rendkívül komoly szellemi és szakmai potenciál gyűlt össze itt a fővárosban, annak ellenére is, hogy nagyon sok orvos eltávozott az országból!"
1. A tavaszi országgyűlési választásokhoz hasonlóan az őszi helyhatósági választásokon is kiemelkedő eredményt ért el a Fidesz Budapesten. Ön hogyan értékeli az eredményeket?
A Fidesz-KDNP pártszövetség olyan óriási felhatalmazást kapott az áprilisi választásokon, amely lehetővé teszi számára, hogy kétharmados parlamenti többséget igénylő kérdésekben is döntéseket hozzon az ország sorsát illetően. Az őszi önkormányzati választás egyfajta felmérése, egyfajta vizsgája is volt az elmúlt hónapok kormányzati politikájának. A Fidesz népszerűsége nem csökkent, hanem tovább növekedett: ez azt jelenti, hogy a választók ugyanazt a bizalmat, vagy még nagyobb bizalmat adtak 2010. októberében, mint áprilisában. A főváros a Fidesz eredményeit tekintve a korábbi évekhez képest látványosan jobban teljesített. A 2010-es országgyűlési választásokon a 32 választókerületből kettő kivételével gyakorlatilag mindent megnyertünk - ez az eredmény a szocialisták által elért legjobb eredménynél is lényegesen jobb -, most pedig az önkormányzati választásokon az 23 kerületből 19 kerületben polgármestert és abszolút többséget adunk. Abból a négy kerületből, amelyben nem mi adjuk a polgármestert háromban testületi többségünk van, és ez lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag az egész fővárosban markánsan megvalósuljon a közösségi érdekek képviselete.

2. A választások előtt a fővárosi egészségügyi és szociális intézményekről szólva elmondta, hogy sok tennivalójuk lesz. Látja-e már, hogy melyek ezek, és ha igen, mik lesznek az első lépések?
Egy teljesen kusza, szétesett rendszert látni a szociális szférában, illetve az egészségügyi rendszerben. A fővárosban, ahol egyébként is nagyon sok kényes ügy - BKV-ügy és egyéb ügyek - borzolták a kedélyeket, ez a helyzet azt jelezte, hogy a közpénzekhez való tisztességes hozzáállás csorbát szenvedett és hol korrupciós ügyek, hol pedig egyfajta figyelmetlenség, fegyelmezetlenség miatt folyt szét a pénz. A közpénzekkel való felelőtlen és fegyelmezetlen gazdálkodás gyakorlatát meg kívánjuk szüntetni , ezért a teljes az egészségügyi és a szociális szektort szeretnénk átvizsgálni, továbbá olyan lépéseket szeretnénk tenni, amelyek lehetővé teszik azt, hogy az intézmények közötti integrációval jelentős forrás-megtakarítást érjünk el és az így megtakarított forrásokat az ellátás minőségének javítására, illetve a dolgozók bérének növelésére tudjuk fordítani.

Dr. Pesti Imre:


3. Főpolgármester-helyettesként van-e olyan célkitűzés, amelyet kimondottan fontosnak tart?
Én a főváros egészségügyének látványos fejlesztését tartom a legfontosabb feladatomnak. Rendkívül komoly szellemi és szakmai potenciál gyűlt össze itt a fővárosban, annak ellenére is, hogy nagyon sok orvos eltávozott az országból. Olyan humánerőforrással, olyan nemzetközi hírű orvosokkal rendelkezünk, akik lehetővé teszik, hogy Budapest nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik fő egészségügyi ellátó központja legyen. Szeretném, ha Budapest egészségügye valamikor a 2012-13 körül erre a feladatra szakmailag és emberileg készen állna.

4. Ha négy év múlva visszatekint a ciklusra, mivel lenne elégedett?
Akkor lennék elégedett, ha az előbb elmondottakat meg tudnánk valósítani. Szeretném, ha szakmailag, eszközellátottság és szervezettség tekintetében egy olyan fővárosi egészségügy lenne, amely méltó versenytársa lenne valamennyi nagy európai főváros egészségügyének.