Egészségnapot szervez Budapest Főváros Kormányhivatala a Nemdohányzó Világnap alkalmából

Egészségnapot szervez Budapest Főváros Kormányhivatala a Nemdohányzó Világnap alkalmából
Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2014. május 30-án, pénteken 10 és 18 óra között a Nemdohányzó Világnap alkalmából egészségnapot rendez a KÖKI Terminál bevásárlóközpontban ingyenes mérésekkel és tanácsadással.
Magyarországon a halálesetek közül minden hatodik, a korai (65 év előtti) halálesetek közül csaknem minden harmadik a dohányzás számlájára írható. A tüdőrákos halálozás több mint 80%-a tulajdonítható a dohányzásnak, és szerepe van az egyre nagyobb népegészségügyi problémává váló krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásában is. A dohányzás szerepet játszik továbbá a gége-, szájüreg-, garat-, nyelőcső- és húgyhólyagdaganatok kialakulásában, és feltételezhető kapcsolata számos egyéb (hasnyálmirigy-, méhnyak-, petefészek-, vastag- és végbél-, vese-, gyomorrák és néhány leukémiafajta) daganat kialakulásával is. A szív- és érrendszeri betegségek egyik jelentős kockázati tényezője: az érelmeszesedés folyamatának elősegítésével magasvérnyomás-betegség, szívinfarktus, agyi érkatasztrófa kialakulásának esélyét teremti meg. Hatással van a termékenységre és a születendő gyermekre is, ezáltal a következő generációt is veszélyezteti.

Nemdohányzó Világnap


A Nemdohányzó Világnapot a WHO tagállamai azzal az elhatározással hívták életre 1988-ban, hogy legyen egy nap az évben, amikor az emberek tartózkodnak mindenfajta dohánytermék fogyasztásától az egész világon, ezzel felhívva a figyelmet a dohányzás mind szélesebb körű terjedésére és káros hatásaira.

Az idei Világnap központi témája: a dohánytermékekre kivetett adók emelése

A dohányzás visszaszorításában azok a módszerek a legeredményesebbek, amelyek közvetlenül a keresletre hatnak. Ilyenek például a dohánytermékek hirdetésére vagy a közterületeken való dohányzásra vonatkozó tilalmak, de leghatásosabb és legköltséghatékonyabb az adók, és ezáltal a dohánytermékek árának emelése. A magasabb árak ösztönöznek a leszokásra, megelőzik a rászokást, a már leszokók között mérséklik a visszaesés kockázatát, illetve a dohányzók között csökkentik az elfogyasztott mennyiséget.

Az adók emelése a kormány dolga, az egyes ember a Nemdohányzó Világnap felhívásához való csatlakozással, valamint civil szervezeteken keresztül jelezheti a döntéshozóknak egyetértését annak célkitűzésével. Bátorítunk minden dohányost, hogy ezen a napon ne gyújtson rá, fontolja meg, hogy felhagy ezzel a káros szenvedélyével, tájékozódjon a leszokást segítő módszerekről. Dohányzóknak és nem dohányzóknak egyaránt ajánljuk továbbá a napi rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztást, és a legalább 30 perces fizikai aktivitást (pl. tempós gyaloglás formájában). Egészségünk legalább felerészben saját döntéseinken múlik.