Fogyasztóvédelmi szempontból a szabálytalanságok száma és súlya évről-évre csökkenő

Fogyasztóvédelmi szempontból a szabálytalanságok száma és súlya évről-évre csökkenő
Budapest Főváros Kormányhivatalában jelenleg is zajlik az a sajtótájékoztató, amelyen Dr. Pesti Imre kormánymegbízott és Dr. Bobál Pál, a BFKH Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője közösen értékelik a nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatait.
A nyár a fogyasztóvédelmi ellenőrzések tekintetében mindig kiemelkedő időszaknak számít - hangsúlyozta Dr. Pesti Imre kormánymegbízott. Budapest Főváros Kormányhivatala a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseit az idénynek megfelelő területekre, a pihenéssel, szórakozással, szabadtéri mozgással és az utazással összefüggő témákra koncentrálta.

Dr. Bobál Pál, a BFKH Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője , Dr. Pesti Imre kormánymegbízott fotó:MCONET

Dr. Bobál Pál, a BFKH Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője,
Dr. Pesti Imre kormánymegbízott fotó:MCONET
A nyár folyamán a Gyermeksziget, a Sziget Fesztivál, a Mesterségek ünnepe, a Nemzeti Vágta rendezvényein folyamatos ellenőrzéseket tartottak. A kiemelt programokon rendszeresen megvizsgálták, hogy a kereskedők betartják-e a szabályokat nyilatkozta Dr. Bobál Pál.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség vezetője külön kitért a Sziget Fesztivál rendezvényére. Sziget Fesztivál megnyitása előtt Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelősége tájékoztató előadásokat tartott a kereskedőknek a vonatkozó és a hatóság által vizsgált szabályokról. A rendezvény teljes időtartama alatt maga a fogyasztóvédelmi szerv több munkatársa is „kiköltözött" a fesztiválra, ahol folyamatosan ellenőrzéseket végeztek és segítséget nyújtottak a Szigetlakóknak az esetleges fogyasztóvédelmi kérdésekben.

Sajtótájékoztató Dr. Bobál Pál tájékoztatója


Ennek az előzetes felkészítésnek illetve a folyamatos jelenlétnek köszönhetően az idén is folytatódott a rendezvényen elkövetett fogyasztóvédelmi jogsértések számának látványos csökkenése.
A fesztivál rendezőinek azon kezdeményezése, hogy a kézpénzforgalmat a Sziget kártyával helyettesítették a visszaélések, fogyasztói megkárosítások számát illetve lehetőségét jelentősen csökkentették.

A Felügyelőség a Fesztivál ideje alatt összesen 173 vendéglátó egységet ellenőrzött, amelyek közül csak 17 kitelepült egység tekintetében merült fel kifogás, amely 9,8%-os arányt jelent.

 

A Sziget Fesztiválon állandó volt a fogyasztóvédelmi ellenőrzés fotó:MTI

Kiemelt rendezvény fogyasztóvédelmi szempontból a Sziget Fesztivál fotó:MTI


Több helyen a Nemzeti Adó és Vámhivatallal vagy a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal közösen végezték a munkát. A fogyasztóvédelem munkatársai a Vidám Parkban, az Állatkertben, a Városligetben és a Margitszigeten is figyelték a szolgáltatások minőségét. Ezzel párhuzamosan a vendéglátóhelyek és taxi szolgáltatások ellenőrzésére is nagy hangsúlyt fektettek.
A számok tükrében látható, hogy a folyamatos ellenőrzések hatására a szabálytalanságok száma és súlya évről-évre csökkenő tendenciát mutat - hangzott el  sajtótájékoztatón. (T.A)

Kapcsokódó anyagok:

2011 nyári felmérések sajtóanyag.docx

Termék összehasonlító vizsgálat összefoglaló vastagított változat.doc

 

- folytatjuk -