Fordulóponthoz érkezett a magyar politika

Fordulóponthoz érkezett a magyar politika
Interjú Dr. Pesti Imrével a 2010-es országgyűlési választásokról és az ország előtt alló feladatokról.
- Hogyan értékeli az országgyűlési választások első fordulójában aratott elsöprő Fidesz győzelmet?

- Az 1990 utána magyar politika fordulóponthoz érkezett. A választópolgárok a rendszerváltás hibáit és annak a szocialisták által képviselt vadhajtásait akarták eltörölni. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a rendszerváltoztatás a 2010-es választásokkal ért véget. Magyarország levetheti a késő kádári korszak valamennyi maradványát, amely eddig gátolta az ország egészséges nemzeti és gazdaságpolitikai fejlődését.

Dr. Pesti Imre, a Fidesz regionális igazgatója

Dr. Pesti Imre, a Fidesz regionális igazgatója

- Orbán Viktor elmondta, hogy már a kormány megalakulása előtt benyújthatnak több kezdeményezést is a parlamentnek, hiszen nincs idő tovább várni. Van-e olyan javaslat, melyet Ön nyújt be, vagy az egészségügyre vonatkozik majd?

- Van néhány olyan egészségügyet érintő javaslat, amely akut problémákat kíván orvosolni – például a minimumrendelet és a rezidensek szabad munkavállalását korlátozó rendelet. Az egészségügy szinte valamennyi területe sürgős megoldást kíván, de ezek a legégetőbbek, melyek rendezése az egészségügy működésének fenntartásához elengedhetetlen.

- Az elmúlt évek során nem volt felhőtlen a kapcsolat a kormány és az egészségügyi intézmények, az egészségügy szereplői között. Ön szerint megváltozik-e a helyzet az új kormány megalakulásával?

- Az elmúlt években olyan kormányzati átalakítások születtek, amelyek nem az egészségügy érdekét szolgálták. Az egészségügyet és a szolgáltatókat gazdasági érdekeknek rendelték alá, és közben azt hitették el velük, hogy reform zajlik. A kormányzat hiteltelensége konfliktust, majd ellenállást szült az egészségügyi intézmények és az ágazat vezetői közt. A rombolásban nem voltak partnerek a kórházak. Az új kormányzat építkezni akar és az építkezéshez társként kezeli majd a meghatározó szereplőket. Hisszük, hogy az egészségügy sikeres megújítása csak az egészségügy szereplőivel közösen lehetséges. A nemzeti ügyek egészségügyi programjában is ezt fogalmazta meg a szerző.

- A választókörzetek közel harmadában tartanak második fordulót. Mit tanácsol a választópolgároknak április 25-re?

- A második fordulóban menjen el mindenki szavazni ott, ahol még nem szerzett mandátumot egyetlen képviselő sem, mert arról döntenek, hogy tud-e Magyarország véglegesen szakítani az elmúlt időszak korrupcióval átitatott világával.

Dr. Pesti Imre hírportál

-ba-