Komoly eredményeket értünk el - interjú dr.Pesti Imrével Budapest Kormánymegbízottjával

Komoly eredményeket értünk el - interjú dr.Pesti Imrével Budapest Kormánymegbízottjával
A Budapesti Főváros Kormányhivatalának vezetőjét, dr. Pesti Imre Kormánymegbízottat a hivatal indulása óta eltelt időszak nehézségeiről és a következő lépésekről kérdeztük.
- Több, mint három hónap távlatából hogyan értékelné a Budapest Főváros Kormányhivatalának munkáját?  Melyek voltak a legnagyobb kihívások?
- Nyilvánvalóan van egyfajta menedzsment feladat, amelyet az újonnan felállt vezérkarnak kellett megszerveznie. A 13, hozzánk csatlakozott szakigazgatási szerv működését kellett összehangolni. Úgy tűnik azonban, hogy a normál menetrendnél is gyorsabban sikerült ez a folyamat és ez a 13 különálló szervezet egy egységként, Budapest Főváros Kormányhivatalaként kezdett működni. Ezt egy nagyon komoly eredménynek gondolom. 

Dr.Pesti Imre

A magyar közigazgatásban a jövő útja csakis a Kormányablakok mentén képzelhető el  - véli dr. Pesti Imre


A másik lényeges elem, hogy január 3-án megnyíltak a Kormányablakok, Budapesten négy helyszínen. Az első napokban tapasztalt nehézségek ellenére ma már azt mondhatjuk, hogy sikeresen működnek a Kormányablakok, és 29-féle ügymenetet tudnak gondozni, amely szintén egy jelentős előrelépés. 

Kormányhivatal

Budapest Főváros Kormányhivatalához 13 közigazgatási szerv csatlakozott


- Távlati tervük, hogy 2013-ra eljussanak az egyablakos ügyintézéshez. Mi lehet a következő  lépés a Kormányablakok fejlesztését illetően?
- Két  út létezik. Egyrészt a Kormányablakok számát növelni fogjuk. Elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben a Fővárosban fontosabb csomópontokban, akár minden kerületben működhet Kormányablak, vidéken pedig járási szinten kell majd ezt megszervezni. Hogy mi minden kerül majd be a Kormányablakokhoz ügyintézésre, azt nehéz is lenne most megmondani, de idővel a Rendőrség, valamint a Vám és Pénzügyőrség kivételével valamennyi hatósági feladat bekerül. Úgy tűnik, hogy az oktatási intézmények ellenőrzése lesz az első, amely 2011 szeptemberétől már a  Kormányhivatalhoz fog tartozni. Itt elsősorban a nem önkormányzati fenntartású intézményekre gondolok. 

Dr.Pesti Imre

Dr.Pesti Imrével a Budapest Kormánymegbízottja szerint komoly eredményeket sikerült elérni az első 3 hónapban


Fontos megjegyezni, hogy az új Alkotmányban a Kormányablakok helye és szerepe is le van fektetve, ami azt jelenti, hogy a magyar közigazgatásban a jövő útja csakis a Kormányablakok mentén képzelhető el.


MCOnet-Kovács Tünde