Rosszul vizsgáztak egyes multi cégek termékei

Rosszul vizsgáztak egyes multi cégek termékei
„2004-ben csatlakoztunk az Európai Unióhoz, szeretnénk, ha az Európai Unió sem kezelne bennünket másodlagos polgárként." - fogalmazott Dr. Pesti Imre Budapest Főváros Kormányhivatal kormánymegbízottja azon a sajtótájékoztatón, amelyet Dr. Bobál Pál Budapest Főváros Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetőjével tartott közösen.

 

Dr. Bobál Pál Budapest Főváros Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője a nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatairól beszélt. Örömmel számolt be az adtok ismeretében azokról a pozitív folyamatokról, amelyeket az ellenőrzések alkalmával tapasztaltak.

Dr. Bobál Pál fogyasztóvédelmi felügyelet elnöke, Dr. Pesti Imre kormánymegbízott fotó:MCONET

Dr. Bobál Pál fogyasztóvédelmi felügyelet elnöke, Dr. Pesti Imre kormánymegbízott fotó:MCONET
Dr. Pesti Imre a sajtótájékoztatón ismertette annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyet azt követően végeztek el, miután nyilvánosságra került a Szlovák Fogyasztók Szövetsége által, 2011. áprilisban elvégzett ellenőrzés eredménye. Északi szomszédjainknál a vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az EU nyugati tagállamaihoz képest gyengébb minőségű, olcsóbb alapanyagokból készült termékeket forgalmaznak a legnagyobb világcégek az újonnan csatlakozott közép- kelet európai országokban.

Dr. Pesti Imre kormánymegbízott sajtótájékoztatója
A hazai mért eredmények alapján Dr. Pesti Imre úgy fogalmazott, hogy a szlovák fogyasztóvédők gyanúja megalapozott volt. A vizsgált áruk közül a bébiételek és gyermek nadrágpelenkák tekintetében lehet jelentős minőségromlásról beszélni. A gyermek nadrágpelenkák vizsgálata során megállapítottuk, hogy a külföldi piacról származó termékek akár 20%- is több folyadék megkötésére képesek, mint a hazai termékek.

Dr. Pesti Imre kormánymegbízott sajtótájékoztatója
Az eladási árak összehasonlítása a különböző termékcsoportoknál különböző eredményeket hozott. Az előbb említett gyermek nadrágpelenkák és a gyümölcslé illetve gyümölcsnektár Ausztriában, a kávé és a tisztítószer pedig hazánkban drágább. A bébiételért is itthon kell többet fizetni, ráadásul gyengébb érzékszervi jellemzők és a jelölésnek nem megfelelő cukortartalom mellett.

Interjú Dr. Pesti Imrével
„2004-ben csatlakoztunk az Európai Unióhoz, szeretnénk, ha az Európai Unió sem kezelne bennünket másodlagos polgárként." - fogalmazott zárásul Dr. Pesti Imre Budapest Főváros Kormányhivatal kormánymegbízottja. (T.A)