Tantárgy lesz belőle - A kvantumbiológia az élettudományok jövője

Tantárgy lesz belőle - A kvantumbiológia az élettudományok jövője

Elindítja a kvantumbiológia tárgyat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, ahol workshop keretében foglalkoztak a témával szakemberek, köztük dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő.

Kvantumbiológiával kapcsolatos konferencia zajlott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői Szent István kampuszán november 26-án, ahol workshop keretében folytattak eszmecserét a témáról a szakemberek.

Az eseményt a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében rendezték meg, Az Élettudományok jövője: a kvantumbiológia címmel.

A jelenlévők 6 előadást hallgathattak meg különböző területekről - orvos, fizikus, matematikus, kémikus, földtannal foglalkozó szakember egyaránt felszólalt. Az előadások egy komplex, heterogén területet öleltek fel.

Mint elhangzott, szerettek volna olyan megközelítést alkalmazni, melynek során az embernek valamilyen sejtése támadhat a bennünk zajló kvantumos folyamatokról.

A kvantumfizika, valamint a kvantumkémia tudományos erejű fejlődése – különös tekintettel a szubatomi részecskéket vizsgálni tudó technikai lehetőségek és berendezések kifejlesztésére – utat nyitott korunk legmodernebb szakterülete, a kvantumbiológia előtt.
 
Dr. Pesti Imre mint felkért előadó "Kvantumbiológia a jövő orvostudományában" címmel tartott előadást
Dr. Pesti Imre mint felkért előadó "Kvantumbiológia a jövő orvostudományában" címmel tartott előadást

A kvantumbiológia tudománya kapcsán elhangzott: annak létezését már 2013-ban elismerték Genfben – sikerült ugyanis a szakembereknek beszámolni kutatásaik eredményeiről.

A konferencián több izgalmas téma került szóba: a kvantumbiológia tudománya a dinamikus anyagcsere-folyamatokban, a kvantumbiológia és a jövő orvostudománya, a kvantumbiológia tudományának rendszerelmélete, azaz a Hármas Elmélet, Kvantumbiológiai folyamatok az emberi látórendszerben, a kvantumfizika lehetséges alkalmazásai a kvantumbiológiában, valamint a matematika és fizika tudományának bevezetése és adaptálási lehetőségei a kvantumbiológia tudományába.

Mióta élet létezik a bolygón, az egy életközösség folyamatos és szakadatlan cseréje - az élővilágban minden mindennel összefügg. Mindaz, amit a kvantummechanika, kvantum fizika definícióban meghatároz, megtalálható az életfolyamatokban.

Az egész élővilág működése és fennmaradása Erwin Schrödinger fizikussal és mai ismereteinkkel egyetértésben elképzelhetetlen kvantum jelenségek nélkül – hangsúlyozta dr. Pesti Imre, aki Kvantumbiológia és a jövő orvostudomány témában tartott előadást.

Említésre került, hogy léteznek pigmentjeinkben – a csapok pigmentjeiben – olyan molekulák, amelyek konkrét kékre, zöldre vagy pirosra érzékenyek. Határozottan a kvantum biológia mondja tehát meg, milyen hullámhosszúságú fény milyen biológiai változást képes okozni a pigmentekben.

Elhangzott: a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem vezetésével létrejött konferencia azért is nagyon fontos, mert tudománytörténeti lehetőség van benne: Magyarországon immár van mód arra, hogy megvalósuljon a kvantumbiológiai oktatás.

Ennek első lépcsőjeként a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen PhD-kurzusként elindítja a kvantumbiológia tantárgyat.

B.A.