Válságban a patikák a kormány pénzelvonása miatt

Válságban a patikák a kormány pénzelvonása miatt
Dr. Pesti Imre figyelmeztet: a szocialista kormány sorozatos rossz döntései következtében ötszáz kispatikának kell bezárnia.
Dr. Pesti Imre emlékeztetett, hogy 2006-ban mintegy 20 százalékkal nőtt a gyógyszertárak száma a patika-alapítást liberalizáló törvénynek köszönhetően, ám ennek köszönhetően csak a városokban jelentek meg a nagy láncok, vidéken nem alapítottak patikákat, s a forgalmuk is nagy mértékben csökkent.

Dr. Pesti Imre sajtótájékoztatóját itt tekintheti meg:

A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa felhívta a figyelmet, hogy 2008-ban még 416 millió forintos állami támogatást kaptak a gyógyszertárak, az idei évben pedig már egy fillért sem. A pénzelvonás miatt félezernél is több patika kényszerül bezárni, mert a támogatás nélkül - melyet még azért hoztak létre, hogy a kispatikák fennmaradhassanak - a csökkenő forgalomból nem tudnak fennmaradni. A bezárás elsősorban megint a vidékieket érinti, s Dr. Pesti Imre szerint nem várható el a betegektől, hogy egy orvosságért akár 20-30 kilométert utazzanak.

A patika-liberalizáció előtt a gyógyszertárak rendelkeztek a talpon maradáshoz szükséges árréssel, ám a mostani rendszerben sorra mennek tönkre, nem egyszer csak akkor kapnak árut a szállítóktól, ha készpénzzel ki tudják fizetni, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már a kórházak is hasonló helyzetben vannak.

Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa

Dr. Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa

Dr. Pesti Imre elmondta: a Fidesz egyetért a Magyar Gyógyszerészeti Kamara álláspontjával, mely szerint szűkíteni kell a liberalizációt, biztosítani kell a minőségi, betegorientált, biztonságos ellátást.

A politikus hangsúlyozta: nem engedhető meg, hogy veszélybe kerüljön a gyógyszerellátás, ezért azonnali beavatkozásra van szükség.

(Forrás: fidesz.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-